Większość osób doskonale zna smak białego, cienkiego kawałka chleba, jakim się dzielimy w czasie wigilijnej wieczerzy. Opłatki od dawna stały się właśnie symbolem życzeń, nie tylko w naszym kraju, lecz również i wielu sąsiednich. Sam chleb w religii chrześcijańskiej ma duże znaczenie, oznacza bowiem pojednanie, przebaczenie i chęć bycia razem.
Przed laty opłatki na święta były wypiekane wyłącznie przy klasztorach i kościołach, dzisiaj opłatki realizowana jest przez wyspecjalizowane firmy. Największe jej natężenie przypada na okres między wrześniem a grudniem, ponieważ to właśnie na Wigilię we wszystkich domach opłatki będą się pojawiać.
Wykonuje się je wyłącznie z dwóch głównych składników, to znaczy mąki oraz wody. Po dokładnym ich wymieszaniu powstałą masę wytłacza się na cieniutkie płaty, a potem wypala w piecu i przycina na nieduże kawałki. Niejednokrotnie w czasie prasowania wykorzystuje się specjalne matryce, wytłaczające świeckie i religijne motywy.
+Tekst Sponsorowany+
0 komentarze:
Prześlij komentarz