27.04.2020

Pochodzący z Chile trunek, kojarzony z martini: Pichuncho


Pochodzący z Chile trunek, kojarzący się z martini, czyli Pichuncho to kolejna propozycja na portalu tematycznym, prezentującym przeróżne rodzaje napojów alkoholowych z różnych krajów na świecie.

Pichuncho to nazwa nawołująca do niewielkiego, pochodzącego z Chile ptaszka. Koktajl stanowi połączenie kwaśnego pisco, wina aromatyzowanego z dodatkami ziołowymi i klina cytrynowego. Cytrynę często pomija się, zastępując ją wiśnią. To pozwala na uzyskanie o wiele bardziej oryginalnej nuty smakowej. Pisco oraz wermut to natomiast baza. Na witrynie pichuncho umieszczony jest dokładny przepis. Wystarczy zamieścić brandy i wino ziołowe z kostkami lodu w shakerze i wstrząsać przez 15 sekund.

Później trunek należy przelać do szklanki dedykowanej do martini albo margarity. Drink dekoruje się cytryną lub wiśnią. Jest to napój, który na długo zapadnie w pamięć i z tego powodu znacznie częściej gości na europejskich stołach. Warto poznać sposób jego wykonania i czasem podawać go znajomym.

0 komentarze:

Prześlij komentarz